Τι είναι η οδοντική υπερευαισθησία;
Η οδοντική υπερευαισθησία αποτελεί μία κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από ένα βραχύ και οξύ οδοντικό πόνο, ο οποίος προκαλείται όταν εξωτερικά ερεθίσματα επιδράσουν σε οδοντίνη που έχει αποκαλυφθεί στο στοματικό περιβάλλον και δεν μπορεί να αποδοθεί σε άλλη οδοντική βλάβη ή πάθηση. Τα εξωτερικά ερεθίσματα τα οποία μπορούν να πυροδοτήσουν μία αντίδραση υπερευαισθησίας μπορεί να είναι ο κρύος αέρας, τα κρύα φαγητά και αναψυκτικά, γλυκά, φρούτα, παγωτά, ακόμα και το βούρτσισμα και τα μεσοδόντια βουρτσάκια.
Ποια η συχνότητα εμφάνισης της οδοντικής ευαισθησίας;
Η συχνότητα εμφάνισης της οδοντικής ευαισθησίας στον γενικό πληθυσμό κυμαίνεται από 4% έως 57%, ενώ στους ασθενείς με περιοδοντίτιδα από 60% έως 98%. Η οδοντική ευαισθησία εμφανίζεται συχνότερα στα άτομα ηλικίας μεταξύ 20 και 40 ετών με μέγιστη εμφάνιση στο τέλος της τρίτης δεκαετίας, ενώ έχει βρεθεί ότι απαντάται συχνότερα στις γυναίκες λόγω μεγαλύτερoυ ζήλου στο βούρτσισμα από τους άντρες.
Που οφείλεται η οδοντινική υπερευαισθησία;
Η οδοντική ευαισθησία μπορεί να οφείλεται φθορά των δοντιών από τον υπερβολικό ζήλο κατά το βούρτσισμα, σε τραύμα από κακές συνήθειες όπως το σφίξιμο και το τρίψιμο των δοντιών, σε ορθοδοντικές μετακινήσεις, σε απογύμνωση ρίζας με την πάροδο της ηλικίας, σε λήψη φαρμάκων, διατροφικούς παράγοντες και γαστρεντερικές διαταραχές όπως η αυξημένη οξύτητα στομάχου, σε περιοδοντική νόσο καθώς και σε περιοδοντική θεραπεία και κυρίως χειρουργική.
Πως διαγιγνώσκεται η οδοντική ευαισθησία;
Μία λεπτομερής κλινική αλλά και ακτινογραφική εξέταση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την διαφορική διάγνωση της οδοντικής ευαισθησίας από άλλες παθολογικές καταστάσεις. Κατά την κλινική εξέταση θα διαγνωστεί η ύπαρξη τερηδονικών βλαβών, κακότεχνων ορίων οδοντικών αποκαταστάσεων, οδοντικών καταγμάτων, πιθανών αναστρέψιμων ή μη φλεγμονωδών διεργασιών του πολφού καθώς και οξέων παραλειτουργικών έξεων. Τα δόντια με οδοντική υπερευαισθησία μπορούν να αξιολογηθούν εφαρμόζοντας ερεθίσματα όπως κρύος αέρα, κρύο νερό, διάλυμα γλυκόζης. Η εφαρμογή των παραπάνω ερεθισμάτων θα οδηγήσει σε ένα οξύ, διαπεραστικό πόνο που διαρκεί όσο το ερέθισμα και που μπορεί να εντοπιστεί. Ένα καλό οδοντιατρικό και ιατρικό ιστορικό καθώς και η καταγραφή διατροφικών συνηθειών του ασθενή κρίνονται απαραίτητα για την σωστή διάγνωση της οδοντικής ευαισθησίας.
Πως αντιμετωπίζεται η οδοντική ευαισθησία;
Διάφορες θεραπείες έχουν προταθεί, προκειμένου να ανακουφίσουν τους ασθενείς από την οδοντινική υπερευαισθησία. Οι θεραπείες πρώτης γραμμής περιλαμβάνουν προϊόντα με απευαισθητοποιητικούς παράγοντες που μπορούν να εφαρμοστούν είτε αποκλειστικά από τον οδοντίατρο είτε καθημερινά από τον ίδιο τον ασθενή. Η θεραπεία στο σπίτι περιλαμβάνει την χρήση οδοντόκρεμων και στοματικών διαλυμάτων και αποτελεί την ευκολότερη και την λιγότερο δαπανηρή θεραπευτική προσέγγιση. To ιδανικό απευαισθητοποιητικό προϊόν θα πρέπει να μην είναι τοξικό για τον πολφό, η εφαρμογή του θα πρέπει να είναι σχετικά ανώδυνη για τον ασθενή και πρακτικά εύκολη, να δρα σχετικά γρήγορα και να διατηρεί το θεραπευτικό αποτέλεσμα μακροχρόνια χωρίς να προκαλεί δυσχρωμίες στα δόντια.
- Ναρθηκοποίηση δοντιών με κινητικότητα
Πρόκειται για την σταθεροποίηση (δέσιμο) των δοντιών τα οποία εμφανίζουν κινητικότητα είτε λόγω τραυματισμού είτε λόγω περιοδοντικής νόσου. - Αντιμετώπιση κακοσμίας
Η σωστή αντιμετώπιση της κακοσμίας εξαρτάται από την προέλευσή της. Συνήθως οφείλεται σε παθήσεις των ούλων και σε ύπαρξη χαλασμένων δοντιών. - Αφαίρεση χρωστικών με σοδοβολή
Οι χρωστικές που εναποτίθενται στα δόντια μπορούν να αφαιρεθούν με συσκευή που εκτοξεύει νερό υπό πίεση, αέρα και μια ειδική σκόνη.