ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ...

Αποστολή Μηνύματος

Ενδοδοντική Θεραπεία – Απονεύρωση

Διατήρηση του δοντιού στο στόμα
Η ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) είναι ένα σύνολο εργασιών που πραγματοποιούνται στο εσωτερικό του δοντιού όταν το νεύρο και τα αγγεία αυτού έχουν υποστεί μη αντιστρεπτή βλάβη

  • Τι είναι η ενδοδοντική θεραπεία ή απονεύρωση;

    Η ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) είναι ένα σύνολο εργασιών που πραγματοποιούνται στο εσωτερικό του δοντιού όταν το νεύρο και τα αγγεία αυτού έχουν υποστεί μη αντιστρεπτή βλάβη. Σκοπός της είναι η διατήρηση του δοντιού στο στόμα και πραγματοποιείται με την αφαίρεση του νεύρου και των αγγείων που βρίσκονται εσωτερικά του δοντιού και την αντικατάστασή τους με ένα εμφρακτικό υλικό την γουταπέρκα. Ο όρος απονεύρωση έχει επικρατήσει λανθασμένα στην καθομιλουμένη.

  • Πότε ένα δόντι χρειάζεται απονεύρωση;

    1. Όταν έχει πολύ βαθύ χάλασμα (τερηδόνα) η οποία δεν εντοπίστηκε και δεν αποκαταστάθηκε με έμφραξη αλλά αντίθετα εξαπλώθηκε στο εσωτερικό του δοντιού και έφτασε μέχρι το νεύρο και πιθανότατα προκάλεσε βλάβη και στο οστό που είναι σε επαφή με την ρίζα του δοντιού.
    2. Όταν έχει υποστεί κάταγμα
    3. Ορισμένες φορές η τοποθέτηση μια στεφάνης (θήκης) ή γέφυρας προϋποθέτει την πραγματοποίηση απονεύρωσης στο δόντι αυτό είτε λόγω μεγάλης κλήσης του σε σχέση με τα υπόλοιπα δόντια είτε γενικά λόγω θέσης στον οδοντικό φραγμό.
    4. Η διατήρηση ενός πολύριζου δοντιού με περιοδοντίτιδα πολλές φορές οδηγεί τον οδοντίατρο στην ενδοδοντική θεραπεία και την περαιτέρω εξαγωγή μόνο της ρίζας με την μεγαλύτερη περιοδοντική βλάβη με σκοπό την διατήρηση του υπόλοιπου δοντιού που έχει επαρκή οστική στήριξη.

  • Πονάει η απονεύρωση;

    Η διαδικασία της απονεύρωσης πραγματοποιείται υπο τοπική αναισθησία οπότε δεν υπάρχει πόνος. Μετά την πάροδο της αναισθησίας υπάρχει πιθανότητα ο ασθενής να νιώσει πόνο ο οποίος επιδεινώνεται κατά την μάσηση και την επαφή των δοντιών. Ο πόνος αυτός είναι φυσιολογικός και μειώνεται με την πάροδο των ημερών.

  • Πρόγνωση απονευρωμένου δοντιού

    Η πρόγνωση εξαρτάται από διάφορους παράγοντες και το ποσοστό επιτυχίας μιας απονεύρωσης ανέρχεται στο 90%. Η διάρκεια ζωής ενός απονευρωμένου δοντιού εξαρτάται τόσο απο την πραγματοποίηση από τον οδοντίατρο μιας καλής απονεύρωσης όσο και από την καλή ανταπόκριση του οργανισμού σε αυτή. Η πραγματοποίηση μιας καλής απονεύρωσης μπορεί να εξασφαλιστεί και να ελεγχθεί από τον γιατρό αλλά η ανταπόκριση του οργανισμού σε μια καλή φαινομενικά απονεύρωση δεν μπορεί να προβλεφθεί.

  • Πότε η επανάληψη της απονεύρωσης είναι απαραίτητη;

    Η επανάληψη της απονεύρωσης πραγματοποιείται όταν ένα δόντι που έχει απονευρωθεί στο παρελθόν εμφανίσει συμπτώματα όπως πόνο, πρήξιμο ή απόστημα της γύρω περιοχής. Η επανάληψη της ενδοδοντικής θεραπείας πραγματοποιείται όταν αυτή είναι εφικτή προκειμένου να αποφευχθεί η εξαγωγή του δοντιού.