ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ...

Αποστολή Μηνύματος

Σφράγισμα – Έμφραξη

Σφράγισμα Δοντιού
Το σφράγισμα ή έμφραξη είναι το υλικό που τοποθετείται στο δόντι μετά την αφαίρεση του χαλάσματος (τερηδόνα)

 • Τι είναι το σφράγισμα;

  Το σφράγισμα ή έμφραξη είναι το υλικό που τοποθετείται στο δόντι μετά την αφαίρεση του χαλάσματος (τερηδόνα). Παλαιότερα χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά μαύρα σφραγίσματα (αμάλγαμα) τα οποία όμως τείνουν να αντικατασταθούν από λευκά σφραγίσματα σύνθετης ρητίνης.

 • Το λευκό σφράγισμα ξεχωρίζει από το δόντι;

  Με τα νέα εμφρακτικά υλικά μπορεί να επιτευχθεί η πραγματοποίηση μιας ανθεκτικής έμφραξης η οποία να έχει ακριβώς το ίδιο χρώμα με αυτό του φυσικού δοντιού, εξασφαλίζοντας έτσι και άψογη αισθητική αλλά και υψηλή μηχανική αντοχή.

 • Πόνος στην μάσηση μετά από σφράγισμα;

  Μετά την πραγματοποίηση σφραγίσματος εάν εμφανιστεί πόνος κατά την διάρκεια της μάσησης αυτό οφείλεται στο ότι το σφράγισμα είναι ελαφρώς πιο ψηλό σε κάποιο σημείο . Ο ασθενής θα πρέπει να επισκεφτεί το συντομότερο δυνατόν τον οδοντίατρο προκειμένου να λειάνει το ψηλό αυτό σημείο. Το φαινόμενο αυτό είναι αρκετά συχνό όταν τα σφραγίσματα πραγματοποιούνται με τοπική αναισθησία καθώς ο ασθενής δεν έχει καλή αίσθηση για το εάν κλείνει καλά.

  Μπορεί επιπλέον να παρατηρηθεί όταν πραγματοποιούνται πολλές εμφράξεις στην ίδια πλευρά σε μία συνεδρία. O ασθενής θα πρέπει να λάβει υπ’ όψη ότι δεν θα συνηθίσει την ψηλό σφράγισμα εάν ο οδοντίατρος δεν παρέμβει για να το λειάνει.

 • Πόνος στο κρύο μετά από σφράγισμα;

  Είναι πολύ συχνό φαινόμενο μετά από πραγματοποίηση σφραγίσματος να υπάρχει ενόχληση στις κρύες τροφές και ποτά αλλά ορισμένες φορές ακόμα και στον κρύο αέρα. Ο πόνος στο κρύο μετά από σφράγισμα δεν πρέπει να ανησυχήσει τον ασθενή καθώς είναι κάτι που θα παρέλθει με την πάροδο των ημερών.