ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ...

Αποστολή Μηνύματος

Ανατομία Δοντιού

Το δόντι αποτελείται από 2 τμήματα

Το δόντι αποτελείται από ένα τμήμα που είναι εκτεθειμένο στην στοματική κοιλότητα και από ένα άλλο το οποίο βρίσκεται μέσα στο οστό.

Ανατομία Δοντιού

Ανατομία Δοντιού

Η αδαμαντίνη

Η αδαμαντίνη αποτελεί το εξωτερικό περίβλημα κάθε δοντιού που είναι ορατό μέσα στο στόμα. Αποτελεί την πιο σκληρή δομή που υπάρχει στο ανθρώπινο σώμα παρόλα αυτά δεν είναι ανθεκτική στα οξέα που παράγονται από τα μικρόβια της στοματικής κοιλότητας. Δεν μπορεί να αναγεννηθεί μετά την καταστροφή της από τα οξέα και την εμφάνιση της τερηδόνας γιατί αποτελείται στην πλειοψηφία της από ανόργανα συστατικά.

Η οστεΐνη

Η οστεΐνη αποτελεί το εξωτερικό περίβλημα του τμήματος του δοντιού που δεν είναι ορατό στην στοματική κοιλότητα και που βρίσκεται μέσα στο οστό σε άμεση επαφή με αυτό. Ο ρόλος της είναι να συγκρατεί το δόντι σε επαφή με το οστό και να του προσδίδει ελαστικότητα κινήσεων. Είναι πιο ευαίσθητη στην τερηδονική προσβολή από την αδαμαντίνη.

Η οδοντίνη

Η οδοντίνη καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της δομής του δοντιού και καλύπτεται στο άνω τμήμα της από την αδαμαντίνη ενώ στο κάτω τμήμα της από την οστεΐνη. Η οδοντίνη περιβάλει το νεύρο και τα αγγεία του δοντιού και είναι υπεύθυνη για την μεταβίβαση ερεθισμάτων στο νεύρο του δοντιού όπως αυτό του πόνου.

Ο πολφός

Ο πολφός περιβάλλεται από την οδοντίνη και περιέχει αγγεία, νεύρα καθώς και κύτταρα. Είναι υπεύθυνος για την αντίληψη ερεθισμάτων και την θρέψη του δοντιού. Ο πολφός αφαιρείται με την ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση).