ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ...

Αποστολή Μηνύματος

Βούρτσισμα Δοντιών

Τo βούρτσισμα δοντιών
Η στοματική υγιεινή είναι ένα σύνολο ενεργειών που εφαρμόζονται με σκοπό να απομακρυνθούν από τα δόντια η μικροβιακή πλάκα και τα υπολείμματα των τροφών.

 • Μαλακή, μέτρια ή σκληρή οδοντόβουρτσα;

  Προτείνεται η χρήση μιας μαλακής οδοντόβουρτσας. Οι σκληρές και μέτριες βούρτσες δεν ενδείκνυνται καθώς μπορούν να προκαλέσουν μη αντιστρεπτό τραυματισμό των ούλων και αποτριβές των δοντιών και επιπλέον δεν λευκαίνουν τα δόντια όπως λανθασμένα επικρατεί. Εάν λάβουμε υπόψη ότι η εφαρμογή νερού υπό πίεση στις οδοντικές επιφάνειες είναι ικανή να αφαιρέσει την μικροβιακή πλάκα και τα υπολείμματα των τροφών τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι μια μαλακή βούρτσα μπορεί να πετύχει άριστη καθαριότητα. Επειδή σήμερα υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από οδοντόβουρτσες είναι καλύτερα η επιλογή να γίνεται με την βοήθεια του οδοντιάτρου και να είναι εξατομικευμένη για τον κάθε ασθενή ανάλογα με τις ανάγκες του.

 • Τι να επιλέξω; Ηλεκτρική οδοντόβουρτσα ή απλή (χειροκίνητη);

  Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα μπορεί να επιτύχει εξ ίσου αποτελεσματική αφαίρεση της μικροβιακής πλάκας με την απλή οδοντόβουρτσα. Η επιλογή βούρτσας είτε αυτή είναι απλή είτε ηλεκτρική θα πρέπει να γίνει μετά από συνεννόηση με τον οδοντίατρο. Προσωπικά σε ορισμένους ασθενείς μου θεωρώ ότι ενδείκνυται αποκλειστικά και μόνο η απλή ενώ σε κάποιους άλλους προτείνω ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες της Oral B.

 • Κάθε πότε πρέπει να αλλάζω οδοντόβουρτσα;

  Η αλλαγή της οδοντόβουρτσας πρέπει να γίνεται όταν αυτή αρχίζει να φθείρεται και οι τρίχες της αρχίζουν να ανοίγουν.

 • Πόσο διαρκεί το σωστό βούρτσισμα;

  Ακόμα και εάν ένας ασθενής αφιερώνει μία ώρα την ημέρα για βούρτσισμα όμως το κάνει λάθος, είναι σαν να μην βούρτσισε καθόλου. To βούρτσισμα πρέπει να διαρκεί 2 λεπτά τουλάχιστον και θα πρέπει να έχει προηγηθεί επίδειξη του σωστού τρόπου από τον οδοντίατρο. Κανένας άλλωστε δεν γεννήθηκε γνωρίζοντας να βουρτσίζει σωστά.

 • Μπορεί το βούρτσισμα να φθείρει τα δόντια μου;

  Εάν χρησιμοποιείτε μια μέτρια ή σκληρή οδοντόβουρτσα είναι πολύ πιθανό ότι θα φθείρετε όχι μόνο τα δόντια αλλά και τα ούλα σας. Με την σωστή χρήση μιας μαλακής οδοντόβουρτσας και σύμφωνα με τις οδηγίες του οδοντιάτρου σας δεν κινδυνεύετε να προκαλέσετε φθορά.